Testvértelepülés

2016.05.30.

Testvértelepülés

Tíz éves évfordulóra készülünk

Markotabödögének a szlovákiai, Dunaszerdahelyi járásban fekvő Lúcs községgel van testvértelepülés kapcsolata.

Az erről szóló megállapodást hivatalosan 2006. május 1-jén írták alá.

Azóta a két település lakói évente több alakalommal találkozik, kölcsönösen látogatják egymás rendezvényeit.

A megállapodás aláírásának tíz éves évfordulója alkalmából rendezvényt szervez a két település, az akkori,és jelenlegi polgármester, és képviselő-testület tagjainak meghívásával.

Helyszín: Markotabödöge

Időpont: 2016. június 25. 15 óra 

"Lúcs község a Csallóköz sziget közepe táján fekszik. Neve állítólag a Lucha személynévből ered, s 760 éves fennállása alatt (első írásos említése 1248-ban történt) volt Luche, Luce, sőt Luchy is. Mint Gelle környékének birtokösszeírásaiból és az adománylevelekből kiderül, Nagy- és Kislúcs különálló települések voltak. 1960-at írtunk, amikor sor került a két település egyesítésére. Ekkor lett Lúcs a kettősségek faluja – itt ugyanis mindenből kettő kell.

A lúcsi közösségi életet a sport- és tűzoltószervezet, valamit a Vöröskereszt és a nyugdíjasok helyi alapszervezetei tartják mozgásban; olyannyira, hogy új hagyományokat sikerült meghonosítani. Így a falunapon kívül egy ideje télűző, sőt apák napi ünnepséget is szerveznek. A nemzetközi közeledés jegyében baráti kapcsolatot ápolnak a Győr-Sopron megyei Markotabödöge kisközséggel, mely szintén két település egyesítésével keletkezett. Közös rendezvényekben, tapasztalatcserében tehát nincs hiány."

(Forrás: itt)


vissza